Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

«Ο Απόστολος στην Πυθωνία» με την Αριάδνη Δάντε στο ΟΥΗΛ

Από Larissa Kid   Την     Παρουσίαση βιβλίου 0 σχόλια


Παίζω και μαθαίνω με τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε στο ΟΥΗΛ

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Βιβλιοχαρτοπωλείο ΑΝΕΜΟΣ και οι εκδόσεις Τσιπούπολη προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους, σε ένα παιχνίδι χαμένων θησαυρών με τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε, στο Θέατρο ΟΥΗΛ (Ανθ. Γαζή & Κουμουνδούρου), το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ.

Η Αριάδνη αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει στη ζούγκλα της Πυθωνίας, παρουσιάζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Απόστολος στην Πυθωνία».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 - 10 ετών και σχεδιάστηκε με σκοπό να εξοικειώσει σε βασικές αρχές προγραμματισμού μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Το πρόγραμμα αγκαλιάζει με αγάπη τη λογοτεχνία και τα μαθηματικά και η καινοτομία του βασίζεται στην ανάμιξη απλών στοιχείων που γνωρίζει ένα παιδί για την κατανόηση βασικών εννοιών Πληροφορικής.

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τα παιδιά και θα υπογράψει αντίτυπα του νέου της βιβλίου «Ψάχνοντας στην Πυθωνία».

Συντονίστρια εκδήλωσης : Μαριάννα Νάσιου
Θεατρικά κουστούμια : Gusto Vassilis

Το βιβλίο
Ο Απόστολος ξεκινά το ταξίδι του στη ζούγκλα της Πυθωνίας, για να βρει τους χαμένους θησαυρούς της θείας Μνήμης. Στο χέρι του κρατά τα πέντε μαγικά κουβαδάκια που θα τον βοηθήσουν να μαζέψει τα χαμένα αντικείμενα της θείας του.

Στη διαδρομή του συναντά ένα λιοντάρι, μια καμηλοπάρδαλη, μια μαϊμού, μια ζέβρα και έναν πύθωνα. Και αντί να φοβηθεί, ζητά από τους νέους του φίλους να τον βοηθήσουν στην αναζήτηση.

Όμως πρέπει να προσέξουν! Κάθε κουβαδάκι χρειάζεται το δικό του περιεχόμενο!

Θα καταφέρουν να βρουν τα χαμένα αντικείμενα της θείας Μνήμης και να τα βάλουν στη σωστή θέση;

Μαθαίνουμε το σκοπό των μεταβλητών στις γλώσσες προγραμματισμού εξασκώντας τη μνήμη μας και λύνοντας απλές μαθηματικές ασκήσεις.


Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Απόστολος στην Πυθωνία»

Εισαγωγή
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο Απόστολος στην Πυθωνία" σχεδιάστηκε από την Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε το Φεβρουάριο του 2015 με μεράκι και αγάπη για τα παιδιά, τη λογοτεχνία, τα μαθηματικά, αλλά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το πρόγραμμα προάγει έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης και απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας (4-10 ετών), με σκοπό την εισαγωγή τους σε έννοιες προγραμματισμού.

Κεντρική Ιδέα
Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η θεία Μνήμη είναι συγγραφέας. Κι όπως κάθε συγγραφέας, γράφει τις πολύτιμες σκέψεις της στα χαρτιά της ή όπως αλλιώς τα αποκαλεί: τα αντικείμενά της. Πάνω στα χαρτιά της έχει γράψει αριθμούς, γράμματα, λέξεις και λογικές απαντήσεις.

Όμως η θεία Μνήμη χάνει τα αντικείμενά της και ο ανιψιός της, ο Απόστολος, γίνεται εξερευνητής ψάχνοντάς τα στη ζούγκλα της Πυθωνίας. Στο χέρι του κρατά πέντε μαγικά κουβαδάκια που θα τον βοηθήσουν να βρει τα αντικείμενα της θείας του. Στο δρόμο του συναντά ένα λιοντάρι, μια καμηλοπάρδαλη, μια μαϊμού, μια ζέβρα και έναν πύθωνα. Ο Απόστολος εμπιστεύεται τα ζώα και αυτά τον βοηθούν να βρει τους χαμένους θησαυρούς της θείας Μνήμης.

Στόχοι
Μέσα από έξι μικρές ιστορίες, τα παιδιά μαθαίνουν να διακρίνουν και να κατατάσσουν τους αριθμούς, τις λέξεις, τα γράμματα και τις λογικές ερωτήσεις.

Για την υποστήριξη των παιδιών που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες ενσωματώνεται μια σειρά ερωτήσεων για κάθε μικρή ιστορία. Μέσω της επαναληπτικότητας επιτυγχάνεται η κατανόηση του κάθε αντικειμένου, οι έννοιες της πρόσθεσης και αφαίρεσης αντικειμένων και γίνεται η πρώτη προσέγγιση των παιδιών με τον ορισμό των μεταβλητών στον προγραμματισμό.

Οι μικρές ιστορίες και οι συμβουλές για τον τρόπο εργασίας της Αριάδνης Δάντε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενσωματώθηκαν στο παιδικό βιβλίο «Ψάχνοντας στην Πυθωνία», Αριάδνη Δάντε, ISBN : 978-618-82037-0-9, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη (email : chipoupolis@gmail.com).

Υλικό
Στο συγκεκριμένο βιβλίο περιλαμβάνονται 70 ερωτήσεις κατανόησης κειμένου, επτά εικονογραφημένες ασκήσεις, καθώς και μια εργασία χειροτεχνίας.

Πέραν της μαθηματικής αξίας και της προσέγγισης σε βασικές αρχές προγραμματισμού, στο βιβλίο αυτό αναδεικνύεται η πολύτιμη αξία του γραπτού λόγου και η σημασία της ομαδικής προσπάθειας για την επίτευξη ενός στόχου.

Τέλος, η εικονογράφηση περιλαμβάνει κρυμμένες πληροφορίες και η παρατήρηση των εικόνων αποτελεί από μόνη της πρόκληση για μάθηση.

Παρουσιάσεις
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στην Αθήνα, το Αγρίνιο, το Ρέθυμνο, τη Δομνίστα Ευρυτανίας και την Κόρινθο και έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 1200 μαθητές, δεκάδες γονείς και εκπαιδευτικοί.

Αξιολόγηση Προγράμματος
Στα πλαίσια της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προγράμματος και του καθορισμού των πλεονεκτημάτων του τρόπου της Διδακτικής της Πληροφορικής μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο για τα παιδιά που θα συμμετέχουν στις επόμενες παρουσιάσεις της.

Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και τα παιδιά που θα παρακολουθούν το πρόγραμμα θα καλούνται να απαντήσουν σε 12 ερωτήσεις. Μετά τη συλλογή των ερωτηματολογίων, οι απαντήσεις των παιδιών θα καταχωρούνται σε ένα σύστημα προκειμένου να εξαχθούν στατιστικά στοιχεία για τους συμμετέχοντες και τις επιδόσεις τους μέσα από το συγκεκριμένο τρόπο διδασκαλίας.

Αριάδνη Δάντε

Η Αριάδνη Δάντε γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε μηχανικός Πληροφορικής και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Εργάζεται στο δημόσιο τομέα και χαίρεται απίστευτα όταν διδάσκει την Επιστήμη της σε παιδιά.

Το Δεκέμβρη του 2013, τιμήθηκε με «Εύφημο μνεία» από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το διήγημα «Ο παππούς Χρήστος», στον 58ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Βιβλίου.

Τον Ιούλιο του 2014, κυκλοφόρησε το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Ο καπετάνιος και η γοργόνα» από τις εκδόσεις Tales Quest και το 2015 το «Ψάχνοντας στην Πυθωνία» από τις εκδόσεις Τσιπούπολη.

Η Αριάδνη έχει αναρτήσει δεκάδες ποιήματα στο Διαδίκτυο, λατρεύει να γράφει ιστορίες και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους και το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί για αυτήν μια αστείρευτη πηγή Ευτυχίας. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στην Αθήνα.

0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top