Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Για την «Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down» από τη Λογοθεραπεύτρια Νάσιου Μαριάννα

Από Larissa Kid   Την     Συμβουλές 0 σχόλια


Από το 2006 έχει καθιερωθεί η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down από τα σωματεία International Down Syndrome Association και European Down Syndrome Association, με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για το σύνδρομο Down. Μάλιστα, η 21η Μαρτίου επιλέχθηκε ως ημερομηνία, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος).

Δράττοντας της ευκαιρίας, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω κάποια στοιχεία που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το...

Τι είναι το σύνδρομο down

Το σύνδρομο Down (ή αλλιώς Τρισωμία 21) αποτελεί τη συχνότερη γενετική αιτία της νοητικής υστέρησης. Πιο συγκεκριμένα, το σύνδρομο αυτό περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπτωμάτων που παρουσιάζονται, εκ γενετής, σε ένα άτομο και ευθύνονται για ένα βαθμό μαθησιακής δυσκολίας ή νοητικής υστέρησης, καθώς και για εξωτερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Η πρώτη περιγραφή του συνδρόμου πραγματοποιήθηκε το 1860 από το γιατρό John Langdon Down.

Ποια τα αίτια εμφάνισης του και πως γίνεται η διάγνωση του.

Το σύνδρομο Down οφείλεται στο γεγονός ότι, αντί τα άτομα να έχουν 46 χρωμοσώματα (23 προερχόμενα από το σπερματοζωάριο και 23 προερχόμενα από το ωάριο), έχουν ένα παραπάνω, δηλαδή 47. Αιτία είναι το 21ο χρωμόσωμα, που ανευρίσκεται 3 φορές, αντί για 2, όπως είναι το φυσιολογικό, εξ ου και η ταξινόμηση του συνδρόμου ως Τρισωμία 21.

Η διάγνωση του συνδρόμου Down είναι δυνατή από τις πρώτες κιόλας βδομάδες της κύησης μέσω υπερηχογραφικών και εργαστηριακών εξετάσεων. Το υπερηχογράφημα μετρά την αυχενική διαφάνεια και πραγματοποιείται στο τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης. Αν η αυχενική διαφάνεια είναι αυξημένη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης συνδρόμου down. Στις αιματολογικές εξετάσεις προσδιορίζονται τα επίπεδα α-εμβρυικής πρωτεΐνης, η β-χοριακής γοναδοτροπίνης και ελεύθερης οιστριόλης. Σε περίπτωση διάγνωσης της νόσου είναι δυνατή η διακοπή της κύησης μέχρι την 23η βδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Down.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Έχουν στρογγυλεμένο πρόσωπο, σχιστά μάτια και μικρή μύτη.
 • Τα μωρά αμέσως μετά τη γέννησή τους, κατά κανόνα δεν κλαίνε
 • Δε διαθέτουν μυϊκή δύναμη
 • Έχουν αδύνατα και κοντά δάχτυλα χεριών
 • Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι επιρρεπές σε ασθένειες
 • Παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και μειωμένη νοητική ανάπτυξη
 • Παρατηρείται μεγάλη όρεξη για φαγητό και παχυσαρκία
 • Είναι, συνήθως, άτομα που εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους
 • Σπάνια ξεπερνούν τα 50 χρόνια ζωής.
 • Συχνά παρατηρούνται προβλήματα στην όραση, στην ακοή και στο αναπνευστικό σύστημα.

Ας επικεντρωθούμε, όμως, στα προβλήματα του λόγου και της επικοινωνίας που παρουσιάζουν αυτά τα παιδιά λόγο της νοητικής υστέρησης.

Επικοινωνία- Λόγος- Ομιλία

Τα παιδιά με σύνδρομο down είναι πολύ ιδιαίτερα, καθώς η συνολική εικόνα τους στη μάθηση και στον λόγο επηρεάζεται άμεσα από τα συνοδά προβλήματα της συνολικής υγείας του παιδιού (όραση, ακοή, αναπνευστικά). Επίσης, επηρεάζεται κι από τις δυσκολίες στην ένταξή τους σε σχολικό περιβάλλον και την ιδιόμορφη συμπεριφορά τους.

Η δυσκολία στην επικοινωνία είναι ο πρώτος τομέας που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει σε ένα παιδί με σύνδρομο Down. Στις περισσότερες περιπτώσεις και ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία, ο λόγος του παιδιού δεν γίνεται κατανοητός ακόμα και από το οικείο του περιβάλλον λόγω της εκφραστικής δυσκολίας του λόγου τους. Επιπλέον, και τα ίδια τα παιδιά παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία στο να κατανοήσουν την ομιλία του συνομιλητή τους και να συμμετέχουν επιτυχώς σε μια συζήτηση.

Βέβαια, ο λόγος τους δεν γίνεται κατανοητός εξαιτίας ενός συνδυασμοί δυσκολιών:
 • στην άρθρωση (επηρεασμένες ανατομικές δομές της στοματικής κοιλότητας)
 • Σημασιολογία
 • Σύνταξη
 • Μορφολογία
 • Πραγματολογία
 • Σειριοθέτηση και Αλληλουχία
 • Στο ρυθμό, την ένταση και το χρώμα της φωνής.

Απαραίτητος, λοιπόν, διαδραματίζεται ο ρόλος του λογοθεραπευτή προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά από τα πρώτα στάδια της γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού.

Ας αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά και ας τους προσφέρουμε την αμέριστη αγάπη μας. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να έχουν σύνδρομο DOWN αλλά να μην αφήσουμε την διάθεση τους να είναι ποτέ «Down».


Γράφει για το LarissaKid η Νάσιου Μαριάννα
Λογοθεραπεύτρια - Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Ιωαννίνων
Άλλα άρθρα μου , Επικοινωνία


0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top