Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Για την «Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης» από τη παραμυθού Λένα Χαϊδούτη

Από Larissa Kid   Την     Χαϊδούτη Λένα 0 σχόλια

Φωτογραφία της εικονογράφου Νίκης Λεωνίδου (www.nikileonidou.com)
Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης σήμερα! Μόνο σήμερα;
Για να σας πω την αλήθεια, η τέχνη της αφήγησης δε γιορτάζει μόνο στις 20 Μαρτίου. Γιορτάζει κάθε μέρα. Γιατί όλοι μας, θέλουμε δε θέλουμε, είμαστε αφηγητές! Είναι στη φύση του ανθρώπου να αφηγείται. Σκεφτείτε το λιγάκι...

Από τα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι μαζευόντουσαν στις αυλές, στα πεζούλια, στις πλατείες και λέγανε ιστορίες. Έλεγαν ιστορίες στα νυχτέρια κι έλεγαν ιστορίες όταν πατούσαν τα σταφύλια για να τα κάνουν κρασί. Ιστορίες έλεγαν οι ψαράδες, όταν βγαίνανε στη θάλασσα για πυροφάνι κι ιστορίες έλεγαν οι αγρότες όταν σταματούσαν τη δουλειά στο χωράφι για να κολατσίσουν. Με ιστορίες νουθετούσε ο ιερέας το ποίμνιό του και με ιστορίες δίδασκε ο δάσκαλος τους μαθητές. Ιστορίες λέμε και σήμερα όταν πίνουμε καφέ με τους φίλους μας. Κι ιστορίες ακούμε από τα παιδιά μας, όταν γυρνούν από το σχολείο και μας λένε τα νέα της ημέρας τους.

έργο της εικαστικού Μαρίας Μιχαήλ
Με ιστορίες μεγαλώσαμε όλοι μας. Με ιστορίες από τους γονείς, τους παππούδες, τους θείους,… Και με ιστορίες συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε… Κι έτσι να μεγαλώνουμε και τα παιδιά μας! Συνειδητά όμως. Γιατί οι ιστορίες και τα παραμύθια έχουν δύναμη. Και τα παιδιά που έχουν καθαρή ψυχή, αυτή τη δύναμη τη νιώθουν διπλά.

Με ιστορίες και παραμύθια να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Συνειδητά. Να αναγνωρίζουμε τη δύναμη των παραμυθιών. Και να ξέρουμε πως όταν αφηγούμαστε στα παιδιά μας, τα βοηθάμε να ανοίξουνε τα μάτια της φαντασίας τους, ξυπνάμε το συναίσθημά τους, τους μαθαίνουμε να ονειρεύονται, τους μαθαίνουμε να μιλάνε, να αφηγούνται κι αυτά, να επικοινωνούν. Γιατί αυτό είναι η αφήγηση! Επικοινωνία. Και μοίρασμα.

Ίσως γι’ αυτό, στην εποχή μας, την έχουμε τόσο πολύ ανάγκη, αυτή την τόσο φτωχή και ταυτόχρονα τόσο πλούσια τέχνη. Γιατί ξεχάσαμε να μιλάμε και να ακούμε. Γιατί ξεχάσαμε να μοιραζόμαστε.

Έχω να σας κάνω μια πρόταση λοιπόν!
Απόψε γιορτάστε αυτή τη μέρα. Κι αν μπορείτε να τη γιορτάζετε κάθε μέρα! Γιορτάστε την, όπως της πρέπει. Δηλαδή με ιστορίες! Γιορτάστε την όμως με ένα σκοπό. Να μοιραστείτε. Να μοιραστείτε εικόνες και στιγμές. Απόψε κλείστε την τηλεόραση, χαμηλώστε τα φώτα και πείτε ιστορίες! Με τα παιδιά σας, με το σύντροφό σας, με τους φίλους σας…

Και πάντα να ‘χετε στο νου, πως μ’ ένα παραμύθι η ζωή γίνεται πιο όμορφη!


Γράφει για το LarissaKid η Λένα Χαϊδούτη
παραμυθού και θεατρολόγος

Η Λένα Χαϊδούτη γεννήθηκε στη Λάρισα την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου.
Είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια γειτονιά, απ’ αυτές που σήμερα υπάρχουν μόνο στα παραμύθια! Έπαιζε με τους φίλους της μήλα, κρυφτό, κυνηγητό και …θέατρο! Διάβαζε αστείες ιστορίες, ζωγράφιζε περίεργες ζωγραφιές, έπαιζε κουκλοθέατρο κι ονειρευόταν παραμύθια!

Και τα χρόνια πέρασαν, γιατί ο καιρός κυλάει σαν το νερό..! Κι ευτυχώς, τα όνειρά της έγιναν πραγματικότητα και τα παραμύθια βγήκαν όλα αληθινά!

Η Λένα είναι θεατρολόγος και παραμυθού. Λέει ιστορίες όπου σταθεί κι όπου βρεθεί! Σε μικρά και σε μεγάλα παιδιά! Αφηγείται σε θέατρα, βιβλιοθήκες, μουσεία, καφενεία, σχολεία, πλατείες, δάση και ακρογιαλιές..! Τα παραμύθια είναι η μεγάλη της αγάπη! Κι επειδή πιστεύει στη θεραπευτική τους δύναμη, έχει φτιάξει μια δική της μέθοδο, που συνδυάζει τα παραμύθια με τους οραματισμούς και το διαλογισμό.

Αγαπάει όμως και τα παιχνίδια! Κι επειδή το παιχνίδι είναι ο πιο βιωματικός τρόπος μάθησης, σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και για μεγάλους. Όπως είναι και το i paizo, (το οποίο συνδημιούργησε με την Τίνα Μιναρετζή) το πρώτο Εργαστήρι Τεχνολογίας και Ανάπτυξης του δημιουργικού νου.

Κι επειδή σαν παραμυθού γνωρίζει μυστικά που μόνο λίγοι ξέρουν, ένα μονάχα έχει να σας πει: «Μ’ ένα παραμύθι γίνεται πιο όμορφη η ζωή!»


0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top