Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Η ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό

Από Larissa Kid   Την     Ψυχολογία 0 σχόλια

Η νηπιακή ηλικία ενός παιδιού αρχίζει στα 3 και τελειώνει στα 5,5-6 χρόνια. Στην περίοδο αυτή το παιδί αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο, την φύση, το σώμα του. Τότε αρχίζει η διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Στην διάρκεια των νηπιακών χρόνων οι γονείς οφείλουν να μάθουν στο παιδί τις βασικές αρχές συμπεριφοράς τις οποίες θα εφαρμόσει σε όλη του την ζωή. Συγκεκριμένα θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα και να τρώει επίσης μόνο του. Επίσης ο γονιός θα πρέπει να προσπαθήσει να το βοηθήσει να μειώσει την αυθόρμητη επιθετικότητά του και το πείσμα του μέσα από τον διάλογο και όχι με την βία και τις τιμωρίες.

Η πρώτη μέρα στο δημοτικό είναι πολύ σημαντική όπως είναι και η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο.

Τι πρέπει να κάνουνε οι γονείς για την πρώτη ημέρα στο δημοτικό;

Είναι καλό να προετοιμάσουμε το παιδί για την μεγάλη ημέρα αρκετό καιρό πριν. Είναι σημαντικό να του δημιουργήσουμε μία θετική εικόνα για το σχολείο, δηλαδή να του μιλήσουμε για τα καινούρια βιβλία που θα έχει, για την μεγάλη τσάντα που θα αποκτήσει και ότι τώρα που θα ξεκινήσει το δημοτικό θα γίνει πιο υπεύθυνο παιδί.

Θα πρέπει όμως οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα λόγια τους, δηλαδή θα πρέπει να εμψυχώνουν το παιδί και να το βάλουν από νωρίς στο κλίμα των αλλαγών και όχι να του προκαλέσουν άγχος.

Την πρώτη ημέρα στο σχολείο τα παιδιά αισθάνονται σχεδόν μόνα και απροστάτευτα, σε σχέση με τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων που γνωρίζονται. Βρίσκονται σε ένα καινούριο περιβάλλον στο οποίο δεν γνωρίζουν πως να κινηθούν. Είναι φυσικό το παιδί να αισθανθεί νοσταλγία για το νηπιαγωγείο. Η διαφορά ανάμεσα στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό είναι μεγάλη. Στο νηπιαγωγείο η σχέση του παιδιού με την δασκάλα του είναι καλή, δηλαδή η διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι συγχρόνως και διασκέδαση. Συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες, αποκτά εμπειρίες και ενδιαφέροντα όπως ζωγραφική, μουσική, χορό και τίποτα δεν γίνεται καταναγκαστικά. Στο δημοτικό τα πράγματα αλλάζουνε, για οτιδήποτε το παιδί θα πρέπει να πάρει άδεια από την δασκάλα, θα πρέπει να υπακούσει στους κανόνες του σχολείου και η δασκάλα τώρα είναι πιο απαιτητική και ψυχρή μαζί του. Είναι λογικό επομένως πολλά παιδιά να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Για να ενταχθεί ομαλά το παιδί στο σχολείο, πρέπει πρώτα να μάθει να βασίζεται στις δικές του δυνάμεις και να μην εξαρτάται από εμάς. Είναι λοιπόν απαραίτητο να του εξηγήσουμε ότι και αν βρίσκεται μακριά από εμάς όσο είναι στο σχολείο δεν σημαίνει ότι το εγκαταλείψαμε, αφού μόλις σχολάσει θα είμαστε πάλι μαζί. Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των γονιών και ιδιαίτερα καθοριστικός είναι ο ρόλος της μητέρας. Αυτό γιατί συχνά οι μαμάδες γίνονται υπερπροστατευτικές με το παιδί τους και αισθάνονται ότι απειλούνται κάθε φορά που απομακρύνεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις η συμβολή του πατέρα είναι απαραίτητη γιατί θα πρέπει να βοηθήσει το παιδί να κοινωνικοποιηθεί ομαλά ώστε να μην εξαρτάται πια από την μητέρα του. Να γνωρίζει με άλλα λόγια ότι παρόλο που αυτοί είναι μακριά του, νοιάζονται για εκείνο και θέλουν το καλό του. Αν δεν εμπιστεύονταν την δασκάλα, δεν θα το άφηναν στο σχολείο μαζί της και ότι ο ρόλος της δασκάλας είναι να του μεταδώσει γνώσεις τις οποίες πολλές φορές δεν έχουν οι γονείς.

Η απογοήτευση και οι δυσκολίες της πρώτης τάξης του δημοτικού

Η διαφορά ανάμεσα στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό είναι ότι στην πρώτη περίπτωση το παιδί μαθαίνει μέσα από το παιχνίδι, ενώ στο δημοτικό το παιχνίδι παραχωρεί την θέση του στην ανάγνωση, αντιγραφή, ορθογραφία, μαθηματικά. Ακριβώς σε αυτό εδώ το σημείο θα πρέπει οι γονείς να καταλάβουνε ότι η πρώτη δημοτικού είναι μια δύσκολη χρονιά και θα χρειαστεί υπομονή και από τις δύο πλευρές. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι και εσείς βρεθήκατε κάποτε στην θέση τους και εσείς είχατε αντιμετωπίσει δυσκολίες τότε και πολλές φορές είχατε αισθανθεί άβολα. Ακριβώς για αυτό τον λόγο θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους όταν τους εκθειάζουμε την ιδέα του σχολείου. Εκεί θα μάθουν να γράφουν, να διαβάζουν, αλλά να μην ξεχνάμε να τους λέμε ότι όλα αυτά απαιτούν κόπο και προσπάθεια. Να αντικαταστήσουν εκείνα που λατρεύουν να κάνουνε, δηλαδή τις περισσότερες ώρες ξεγνοιασιάς που είχανε στο νηπιαγωγείο.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι η πρώτη δημοτικού δεν είναι καθόλου εύκολη τάξη και ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε το παιδί να προσαρμοστεί είναι να προσπαθήσουμε να αποφορτίσουμε το κλίμα και να μην το αγχώνουμε συζητώντας αποκλειστικά και μόνο για το σχολείο.

Γράφει για το LarissaKid η:

Ψυχολόγος Καλτσά Φωτεινή
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Πάντοβα Ιταλίας Τμήμα Ψυχολογίας
Εκπαιδεύτρια στα ΚΔΒΜ Δήμου Λάρισας
facebook.com/fay.kaltsa
Τηλ.Επικοινωνίας: 6973074707


0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top