Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Η ανατροφή των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία

Από Larissa Kid   Την     Ψυχολογία 1 σχόλιο

Στις μέρες μας η ανατροφή των παιδιών, αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση για να την διεκπεραιώσει κανείς χωρίς λάθη. Στα ζητήματα ανατροφής αποφασίζουμε ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε την δεδομένη στιγμή, ή με το τι θεωρούμε σωστό με βάση τις επιλογές που έχουμε. Η ανατροφή του παιδιού αντικατοπτρίζει την δική μας προσωπικότητα.

Πολλοί νέοι γονείς αισθάνονται ότι η κατάσταση έχει αλλάξει, ενώ καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να αναγκάσουν τα παιδιά να υπακούσουν με την πίεση, την κριτική, με τον έλεγχο και την τιμωρία, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να γίνουν οι γονείς σκλάβοι των παιδιών, δηλαδή αναγκάζονται να ακολουθήσουν την μέθοδο της τιμωρίας ή της επιβράβευσης, για να μπορέσουν να βγουν από την δύσκολη θέση εκείνη την στιγμή, στην ουσία η κατάσταση όμως δεν έχει βελτιωθεί, διότι η λύση στην οποία καταφύγανε δεν έχει μακροπρόθεσμη διάρκεια.

Από την στιγμή που τα παιδιά γεννιούνται, αισθάνονται ότι ανήκουν πρώτα στην μητέρα, μετά στην οικογένεια και κατόπιν η αίσθηση αυτή μεταφέρεται στο νηπιαγωγείο και αργότερα στην σχολική τάξη. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι δεν ανήκουν κάπου, ότι τους απορρίπτουν, τους υποτιμούν, τους τιμωρούν, τότε έχουμε να κάνουμε με αποθαρρυμένα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ενοχλητικά παιδιά.

Στην σημερινή εποχή τα παιδιά ξεκινούν έναν αγώνα εξουσίας, απαιτούν να τους συμπεριφέρονται με σεβασμό να συζητούν μαζί τους. Όταν χτυπάς το παιδί σου, να ξέρεις ότι θα σου το ανταποδώσει το χτύπημα με τον ανάλογο τρόπο είτε σωματικά είτε ψυχολογικά. Τα παιδιά θεωρούν ότι εφόσον οι γονείς έχουνε το δικαίωμα να επιβάλλουν τιμωρίες, έχουνε και εκείνα επίσης το δικαίωμα να τιμωρούν τους γονείς τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μάχες εξουσίας, γονείς και παιδιά να μπαίνουν σε έναν κύκλο εκδίκησης από τον οποίο κανείς δεν βγαίνει νικητής.

Τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι γονείς είναι γκρίνια, μουρμούρα, παράπονα, απειλές, σύγκριση, κριτική, δωροδοκία, δημιουργία τύψεων, δεν τους αφιερώνουνε χρόνο, τα χτυπάνε, τους παίρνουνε τις ευθύνες, να τα αγνοούνε. Αυτό που οφείλουν να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί τους κάνει κάποιο λάθος, είναι να μην ακολουθήσουν την τακτική της τιμωρίας της γκρίνιας διότι το παιδί θα το επαναλάβει, αλλά να παραμείνουν φιλικοί και σταθεροί στα όσα έχουν συμφωνήσει με το παιδί τους, ειδάλλως θα πέσουν στην παγίδα της εσφαλμένης καθοδήγησης δηλαδή τιμωρία και γκρίνια.

Τα παιδιά οδηγούνται στην λανθασμένη συμπεριφορά γιατί έχουν σαν μοναδικό στόχο την προσοχή των γονιών, ακριβώς γιατί η προσοχή σας είναι ότι πιο ωραίο και μοναδικό έχουν να πάρουν τα παιδιά από εσάς, έχουν ανάγκη να τους μιλάτε με φιλικό τόνο, να ακούτε τι σας λένε, να τα αγγίζετε, να ενισχύετε με ενθουσιασμό τα βήματα προόδου που θα κάνουν, θέλουν να αισθάνονται ότι ανήκουν κάπου, ότι είναι αποδεκτά, να συνεισφέρουν και αυτά με τον τρόπο τους στη οικογένεια. Όταν το παιδί αισθανθεί ότι το απορρίπτεται, είναι φυσιολογικό να νιώσει αποθαρρυμένο και απομονωμένο με αποτέλεσμα να υιοθετήσει μια αρνητική συμπεριφορά, εχθρική να έχουμε να κάνουμε με ένα απρόθυμο και απείθαρχο παιδί. Στις ακραίες περιπτώσεις θα είναι αναγκαίο και να το επιπλήξετε, αλλά οφείλεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι δεν πρέπει να πειράξετε την καλή σχέση μεταξύ σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιδιά δεν μαθαίνουν από τα άτομα που δεν συμπαθούν. Η ανατροφή έχει στόχο να βοηθήσει το παιδί να δημιουργήσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του, τους συνανθρώπους του και προς τα καθήκοντα της ίδιας της ζωής.

Γράφει για το LarissaKid η:

Ψυχολόγος Καλτσά Φωτεινή
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Πάντοβα Ιταλίας Τμήμα Ψυχολογίας
Εκπαιδεύτρια στα ΚΔΒΜ Δήμου Λάρισας
facebook.com/fay.kaltsa
Τηλ.Επικοινωνίας: 6973074707


1 σχόλιο:

  1. πολυ ωραια αυτα που λετε, αλλα θα βοηθουσαν χειροπιαστα παραδειγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top