Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Τι προσφέρει η Τέχνη στην ζωή του παιδιού

Από Larissa Kid   Την     Συμβουλές 0 σχόλια

Η ενασχόληση με την Τέχνη δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία έργων, αλλά και στο να μάθουν τα παιδιά πώς να βλέπουν έργα Τέχνης, πώς να μιλούν γι αυτά, τι θέλουν να εκφράσουν αυτά και ποια είναι είναι η αξία και το νόημα της τέχνης για όλους μας.

Ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν διδαχτεί πως να βλέπουν τέχνη, έχουν αναπτύξει ήδη την έννοια της ομορφιάς και κάποιες προτιμήσεις ως προς το τι τους αρέσει να βλέπουν. Η αντίληψη που έχουν για την ομορφιά διαμορφώνεται από εικόνες που βλέπουν στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά και στην τηλεόραση.

Η τηλεόραση επηρεάζει βαθιά τη διαμόρφωση της αισθητικής αντίληψης των παιδιών δυστυχώς. Τα ζωηρά χρώματα και η έντονη κίνηση της τηλεόρασης τραβάνε το ενδιαφέρον των παιδιών και διαμορφώνουν τις προτιμήσεις τους.

Μαθαίνοντας στα παιδιά να βλέπουν έργα τέχνης, τους δίνουμε τα ερεθίσματα που χρειάζονται για να καλλιεργηθεί η καλαισθησία τους και να διευρυνθούν οι προτιμήσεις τους ως προς τις οπτικές εικόνες.

Κατανοώντας εμείς οι ίδιοι την κοινωνική σπουδαιότητα της τέχνης και μεταδίδοντας τη στα παιδιά, τα βοηθάμε να προβάλλουν αντιστάσεις στις επιρροές των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της διαφήμισης και να μάθουν πως να διαμορφώνουν τη ζωή τους. Η Τέχνη είναι ένα πολιτισμικό και κοινωνικό φαινόμενο.

Οι επαγγελματίες καλλιτέχνες, ζωγράφοι, εικονογράφοι, σχεδιαστές, γραφίστες, αρχιτέκτονες και άλλοι προσφέρουν κοινωνικό έργο γιατί ομορφαίνουν, εμπλουτίζουν και εμπνέουν τη ζωή μας. Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς τους καλλιτέχνες και γενικότερα χωρίς την τέχνη;

Η Τέχνη δημιουργεί πολιτισμό και ανατρέχοντας στην ιστορία της Τέχνης θα δούμε πόσο επηρεάζει τις δομές της κοινωνίας σε κάθε εποχή και αντίστροφα πόσο επηρεάζεται από κοινωνικά προβλήματα και αξίες.

Ο περισσότερος κόσμος όμως ακόμη θεωρεί την Τέχνη μια άχρηστη πολυτέλεια. Γι αυτούς κατά συνέπεια και η σοβαρή ενασχόληση των παιδιών με την τέχνη είναι περιττή. Εφόσον ζωγραφίζουν μόνα τους στο σπίτι δεν χρειάζονται τίποτε άλλο, δεν θα γίνουν και ζωγράφοι, αυτό είναι το σκεπτικό των περισσοτέρων. Σίγουρα δεν θα γίνουν όλα τα παιδιά καλλιτέχνες, αλλά η τέχνη δεν απευθύνεται στους λίγους αλλά σε όλους.

Γράφει για το LarissaKid η:


Παιδαγωγός και εικαστικός Μαρία Ντάβα
Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης
Κεντάυρων 34 Λάρισα
Τηλ.Επικοινωνίας: 2410531145 & 69730337340 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top