Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

«Το κυπαρίσσι που έγερνε» και «Η ιστορία ενός μικρού ονείρου»

Από Larissa Kid   Την     Προτάσεις 0 σχόλια


Με αφορμή την παρουσίαση που θα κάνει προσεχώς στη Λάρισα η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Στέλλα Αρβανίτη, σας προτείνουμε τα δύο υπέροχα βιβλία της.

Και τα δύο βιβλία έχουν βραβευτεί από την πανελλήνια ένωση Λογοτεχνών.

Το κυπαρίσσι που έγερνε

Το «Κυπαρίσσι που έγερνε» έχει πάρει έπαινο από την πανελλήνια ένωση Λογοτεχνών (2012) και βραβείο ως βιβλίο στα ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014. Είναι ένα γλυκό παιδικό ανάγνωσμα, που πλημμυρίζει από άρωμα αλλοτινών χρόνων, καθώς αφηγείται μια ιστορία, που θα μπορούσε να προέρχεται από το χωριό του καθενός μας, σε μια ελληνική ύπαιθρο παραδοσιακή, ανέγγιχτη, αγνή. Γι αυτό μας είναι τόσο οικείο. Το μήνυμα του είναι αισιόδοξο, ειδικά μέσα στη φοβερή κρίση που περνάμε. Ένα μήνυμα αγάπης, ελπίδας και πίστης για μικρούς και μεγάλους. Από τις εκδόσεις Χρυσαλλίδα για παιδιά από 7 ετών.


..Το κυπαρισσάκι δεν μίλησε... Ήταν πολύ πολύ στεναχωρημένο. Αυτά θα ήταν τα τελευταία του Χριστούγεννα. Δεν θα ξανάκουγε πια τα μυστικά του χωριού, ούτε τον ήχο της καμπάνας. Δεν θα του τραγουδούσαν άλλο τα πουλιά. Δεν θα 'βλεπε τη γαλάζια θάλασσα από μακριά. Θα το έκοβαν γιατί λέει ήταν επικίνδυνο...

-"Μην εγκαταλείπεις μικρέ", του ψιθύριζαν τα άλλα, μα θαρρείς και τη φωνή τους την απομάκρυνε ο βοριάς.
-"Δεν με κρατούν πια οι ρίζες μου", είπε εκείνο αποκαμωμένο και έγειρε στο πλάι.
Πέταξαν τρομαγμένα τα πουλιά να πουν το νέο, γέλασε κι ο άνεμος παγερά, γιατί ήξερε πως δεν θα άντεχε ως το επόμενο πρωί...


Η ιστορία ενός μικρού ονείρου, ΚαρίμΤο βιβλίο «Η ιστορία ενός μικρού ονείρου, Καρίμ» από τις Εκδόσεις Οσελότος, συγκινεί γιατί αγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της μετανάστευσης. Έχει πάρει το Γ' βραβείο από την πανελλήνια ένωση Λογοτεχνών το 2014.
Ο Καρίμ ήταν έξω από ένα χαμηλό χωμάτινο σπίτι κι έπαιζε μπάλα. Έκανε πολλή ζέστη και τα παιδάκια ήταν γυμνά από τη μέση και πάνω. Μόνο στο κεφαλάκι τους φορούσαν ένα άσπρο τουρμπάνι για να τα προστατεύει από τον ήλιο που έκαιγε. Οι μανάδες τους λίγο παραπέρα έπλεναν τα ρούχα δίπλα στο ρυάκι κι έριχναν και καμιά ματιά στα μικρότερα που έπαιζαν μέσα στις λάσπες. Ξαφνικά όμως σηκώθηκε πολλή σκόνη, σαν ανεμοστρόβιλος. Ένα τζιπ σταμάτησε απότομα κοντά τους. Κατέβηκαν βιαστικά φωνάζοντας κάποιοι άνθρωποι με στολές. Οι γυναίκες φοβήθηκαν.

Το άλλο βράδυ το όνειρο κατέβηκε φουριόζικο να επισκεφτεί πάλι τον Καρίμ. Έκανε τη γνωστή στροφή πάνω από τον υπέροχο ναό του Ποσειδώνα στην Αττική , που τον χάιδευε με το πορτοκαλί φως της η σελήνη και τρύπωσε μέσα στη σκηνή. Ο Καρίμ είχε ξαπλώσει με τα μάτια ανοιχτά. Μα τι πεισματάρικο παιδί ,σκέφτηκε το όνειρο και άκουγε τη νεαρή θεία του που του κελαηδούσε στη γλώσσα τους ένα όμορφο τραγούδι.

"Καληνύχτα ,καλέ μου", του είπε η θεία και ο μικρός έκλεισε τα μάτια...

Στέλλα Αρβανίτη


Η Στέλλα Αρβανίτη κατάγεται από τη Β. Εύβοια (Λιχάδα). Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία και ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή της κατάρτηση στον Καναδά και στη Μπολόνια της Ιταλίας (υποτροφία Erasmus). Παράλληλα αποφοίτησε και από τη Σχολή Διπλωματούχων Ξεναγών του ΕΟΤ.

Από το δημοτικό έγραφε διηγήματα, ποιήματα, παραμύθια, στίχους, θεατρικά και σκετς. Στην Γ΄ Γυμνασίου πήρε έπαινο σε πανελλήνιο διαγωνισμό, στην ποίηση και την πεζογραφία («Ο ΦΙΛΩΝ»). Τον Φεβρουάριο του 2012 το παραμύθι της «Το κυπαρίσσι που έγερνε» πήρε έπαινο από την πανελλήνια ένωση Λογοτεχνών και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Χρυσαλλίδα. Φέτος το ίδιο βιβλίο βραβεύτηκε και στα Σικελιανά (2014) ενώ η ανέκδοτη παιδική της νουβέλα "Το μυστικό της Μπρασκόγουρνας" πήρε το α' βραβείο (ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014). Το 2014 το παραμύθι «Η ιστορία ενός μικρού ονείρου» πήρε το Γ΄ Βραβείο σε διαγωνισμό παραμυθιού της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Από το 1996 εργάζεται ως διπλωματούχος ξεναγός σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και κατά καιρούς ως εκπαιδεύτρια στα ΚΕΚ. Το παραμύθι πάντα έπαιζε και εξακολουθεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δουλειά της καθώς το έχει εντάξει στις ξεναγήσεις των ελληνικών αλλά και ξένων σχολείων (ελληνικοί μύθοι, συμβολισμοί, θρύλοι και παραδόσεις). Τα τελευταία χρόνια έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφήγησης με Έλληνες και ξένους αφηγητές καθώς και σεμινάρια σεναρίου.

Βρείτε τη συγγραφέα στο facebook.

0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top