Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Φτιάξτε σπιτικές καραμέλες, ζελεδάκια και γλειφιτζούρια!

Από Larissa Kid   Την     Συνταγές 0 σχόλια

Τα παιδιά ξετρελαίνονται για τα ζαχαρωτά.
Αν και τους προειδοποιείς ότι χαλάνε τα δόντια, δεν μπορείς και να τους τα στερήσεις πλήρως. Κάπου-κάπου θα τους κάνεις το χατίρι για να γλυκαθούν λιγάκι. Επειδή όμως δεν είμαστε σίγουροι με τι υλικά φτιάχνονται και εάν έχουν συντηρητικά, καλύτερα να τα φτιάξουμε μόνοι μας.

Δείτε τέσσερις συνταγές, για να φτιάξετε εύκολα λιχουδιές για τα παιδιάς σας ή για το πάρτι σας.

Σπιτικά γλειφιτζούρια


Υλικά
• 200 γρ. γλυκόζη
• 200 γρ. νερό
• 500 γρ. ζάχαρη
προαιρετικά
• χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας

Εκτέλεση
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μια βαθιά κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το νερό.
  • Ρίχνουμε και τη γλυκόζη. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μονόχρωμα γλειφιτζούρια, προσθέτουµε μαζί και λίγες σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας.
  • Βάζουµε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει χωρίς να ανακατεύουμε. Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, παρακολουθούμε πότε η θερμοκρασία της καραμέλας θα φτάσει τους 150° C.
  • Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, παίρνουμε µε ένα κουταλάκι πολύ λίγη από την καραμέλα που βράζει και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ ή ποτήρι µε κρύο νερό. Τη μαζεύουμε µε το χέρι και, αν δούμε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραμέλα είναι έτοιμη, ενώ, αν είναι μαλακή, συνεχίζουμε το βράσιμο.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την καραμέλα να ηρεμήσει για 1 λεπτό.
  • Σε μια επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα ρίχνουμε µε μια κουτάλα μικρή ποσότητα από την καραμέλα, η οποία από μόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήμα. Το μέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξουμε.
  • Όσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόμη ζεστά, μπορούμε να κολλήσουµε στην επιφάνειά τους καραμελάκια, ζαχαρωμένα λουλούδια κ.ά.
  • Πριν προλάβει να κρυώσει η καραμέλα, πιέζουμε στο κέντρο της καλαμάκια για γλειφιτζούρι.

Δείτε τη συνταγή με φωτογραφίες, στη σελίδα του Στέλιου Παρλιάρου εδώ

Σπιτικά ζελεδάκια γεμάτα ζάχαρη


Υλικά
• 4 κουταλιές σούπας ζελατίνη (που είναι περίπου 6 φάκελοι)
• 1 φλιτζάνι κρύο νερό
• 1 1/2 φλιτζάνια βραστό νερό
• 4 φλιτζάνια ζάχαρη
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αν θέλετε να δώσετε γεύση από λεμόνι ή μέντα
• 1-2 σταγόνες χρωστικές τροφίμων
• επιπλέον ζάχαρη για την επικάλυψη

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα,προσθέστε 1 φλυτζάνι κρύο νερό και διαλύστε την ζελατίνα ανακατεύοντας για πέντε λεπτά.Μόλις διαλυθεί συμπληρώστε το υπόλοιπο ζεστό νερό και την ζάχαρη. Αφήστε το να πάρει μια βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25 λεπτά.Να έχετε υπόψη σας ότι πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ανακατεύετε. Ρίχνετε το μείγμα σε μικρά ταψάκια και πριν κρυώσουν τα χρωματίζετε με 1-2 σταγόνες- χρώματα ζαχαροπλαστικής. Τα ανακατεύετε να απλωθεί παντού το χρώμα, όσο ακόμα είναι ζεστό το μείγμα και τα σκεπάζετε με σελοφάν και τα τοποθετείτε στο ψυγείο.Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και σε ένα μπώλ τοποθετείστε την ζάχαρη. Περάστε τα κομμάτια από την ζάχαρη και αφήστε τα σε λαδόκολλα για δύο μέρες μέχρι να κρυσταλώσει καλά η ζάχαρη πάνω τους.

Τη συνταγή τη βρήκαμε εδώ

Βρήκαμε και μία άλλη εκδοχή, που λέει:
Βάλτε στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά, ένα κατσαρολάκι με 2/3 του φλιτζανιού νερό. Ρίξτε δύο φακελάκια σκόνη ζελατίνης και ανακατέψτε. Ρίξτε μετά ένα πακέτο Ζελέ (γεύση της επιλογής σας) και συνεχίστε να ανακατεύεται μέχρι να διαλυθεί τελείως. Πάρτε μικρές παγοθήκες με διάφορα σχέδια και μοιράστε το μείγμα. Αφήστε τα να κρυώσουν ή για πιο γρήγορα βάλτε τα στο ψυγείο. Αν δεν έχετε θήκες, βάλτε το μείγμα σε ένα ρηχό ταψάκι και όταν κρυώσει κόψτε το με ένα μαχαιράκι σε λεπτές λωρίδες ή με ένα κουπάτ.

Σπιτικές καραμέλες


Υλικά (Για 300 γρ. καραμέλες)
• 250 γρ. ζάχαρη
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 20 γρ. βούτυρο
• 1 κουταλιά λάδι, για λάδωμα
• 75 γρ. νερό ή χυμό ροδιού ή χυμό πορτοκαλιού
• 10 γρ. κονιάκ ή ουίσκι ή ούζο ή 20 γρ. λικέρ φρούτου

Προαιρετικά
• 2-3 κομματάκια ακατέργαστη μαστίχα Xίου (θα την κονιορτοποιήσετε μαζί με 1 κουταλάκι ζάχαρη στο μίξερ ή θα την τυλίξετε σε μία πετσέτα και θα την κοπανίσετε με ένα γουδοχέρι ή κάτι βαρύ) ή
• 2-3 κουταλάκια καβουρδισμένο σουσάμι (μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο ή να το βάλετε σε αντικολλητικό τηγάνι για λίγη ώρα μέχρι να ξανθύνει) ή
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση
  • Βάζετε τη ζάχαρη, το νερό ή το χυμό του ροδιού (αν θέλετε να γίνουν οι καραμέλες σας κόκκινες) ή το χυμό πορτοκαλιού (αν θέλετε να έχουν γεύση πορτοκαλιού) και το λεμόνι σε μία μικρή κατσαρόλα, τα ανακατεύετε καλά με μία ξύλινη κουτάλα και τα αφήνετε να βράσουν, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και το χρώμα του μείγματος να γίνει σκούρο ξανθό. Aν θέλετε οι καραμέλες σας να έχουν γεύση κανέλας, θα πρέπει να προσθέσετε το ξυλαράκι την ώρα που βράζει το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι και να το αφαιρέσετε μόλις το μείγμα αρχίσει να σκουραίνει. Aν, πάλι, θέλετε να έχουν γεύση μαστίχας Xίου, θα πρέπει να προσθέσετε τη σκόνη τη στιγμή που θα βράζουν τα υλικά σας.
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το κονιάκ ή όποιο άλλο ποτό θέλετε να έχουν οι καραμέλες σας (π.χ. ούζο ή λικέρ) και το βούτυρο και τα αφήνετε να βράσουν για 1 λεπτό. Aν θέλετε να προσθέσετε σουσάμι, μπορείτε να το βάλετε λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάστε το μείγμα στο αντικολλητικό ταψί ή τη μαρμάρινη επιφάνεια, που τα έχετε λαδώσει καλά.
  • Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο, τόσο ώστε να μην καίγεστε και να πήξει ελαφρά για να μπορείτε να το κόψετε. Mε τη βοήθεια των κουταλιών (που θα έχετε λαδώσει), κόβετε προσεκτικά την καραμέλα σε μικρά κομμάτια, τα οποία αργότερα, αφού κρυώσουν λίγο, μπορείτε να τα πλάσετε στα σχήματα που θέλετε. Αφού οι καραμέλες σας κρυώσουν τελείως, μπορείτε να τις τυλίξτε σε διαφανή μεμβράνη και να τις διατηρήσετε σε μέρος χωρίς υγρασία.

Τη συνταγή τη βρήκαμε εδώ

Σπιτικές καραμέλες βουτύρου


Υλικά
• 1 κούπα κρέμα γάλακτος
• 5 κουτ. της σούπας βούτυρο
• 2 κουτ. του γλυκού αλάτι
• 1 1/2 κούπα ζάχαρη
• 1/4 της κούπας γλυκόζη
• 1/4 της κούπας νερό

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το αλάτι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και από όταν αρχίσει να βράζει μετράμε 5 λεπτά. Ρίχνουμε με προσοχή γιατί θα φουσκώσει λίγο την κρέμα με το βούτυρο που έχουμε ήδη ζεστάνει. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.

Ανάλογα με το τηγάνι μας θα αυξήσουμε ή μειώσουμε τη θερμοκρασία ώστε να μη χυθεί έξω. Σιγά σιγά θα δούμε την καραμέλα να σκουραίνει και να πήζει.

Η παρασκευή καραμέλας κανονικά γίνεται με θερμόμετρο ώστε να παρακολουθούμε προσεκτικά τη θερμοκρασία έτσι ωστε να μη σκληρύνει πολύ η καραμέλα μας και να μείνει μαστιχωτή. Ενας εύκολος τρόπος για να ξέρουμε οτι έχει φτάσει στο σωστό σημείο είναι να ρίξουμε μια σταγόνα από το μίγμα σε ενα παγωμένο ποτηράκι νερό.

Το μίγμα μας θα κρυώσει και θα σκληρύνει. Πιάνοντάς το πιέζοντάς το ανάμεσα στα δάχτυλά μας θα καταλάβουμε πόσο σκληρή ή μαλακιά θα είναι η καραμέλα μας όταν κρυώσει.

Λαδώνουμε ένα μαρμαρο και ένα μεταλικό πλαίσιο ή ένα μικρό ταψάκι ή μια φόρμα για καραμέλες.

Αδειάζουμε μέσα το μίγμα για τις καραμέλες και το αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες να σταθεροποιηθεί.

Αφαιρούμε το πλαίσιο και ξεκολλάμε από το μάρμαρο με μεταλική σπάτουλα ή αδειάζουμε από τη φόρμα και με μαχαίρι ελαφρώς βρεγμένο κόβουμε τις καραμέλες σε τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα.

Μετά αν θέλουμε τις τυλίγουμε με ζελατίνα.

Τη συνταγή τη βρήκαμε εδώ

0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top