Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

Πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση τον ψυχισμό των παιδιών

Από Larissa Kid   Την     Ψυχολογία 0 σχόλια

Οικονομική κρίση. Τι σημαίνει για τον καθένα μας και συγκεκριμένα για τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και για τις περισσότερες ομάδες ατόμων? Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί? Η επικρατέστερη εξήγηση είναι η ανατροπή των δεδομένων του βιοτικού επιπέδου, η αλλαγή σχεδίων και γενικότερα το κλίμα απαισιοδοξίας και απογοήτευσης.

Οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας και ίσως η πιθανή εμφάνιση του φαινομένου της ανεργίας σε μέλη της οικογένειας έχουν σαν συνέπεια τη φτωχοποίηση του νοικοκυριού. Όταν η οικονομική κρίση χτυπήσει την πόρτα μας, είναι σημαντικό να ενημερώνουμε πάντα τα παιδιά εφόσον βέβαια είναι σε ηλικία που μπορούν να κατανοήσουν για ότι απρόβλεπτο συμβαίνει μέσα στην οικογένεια. Άλλωστε, είναι αδύνατο να μη καταλάβουν τα παιδιά, έστω και καθυστερημένα κάτι που επηρεάζει την καθημερινότητα όλης της οικογένειας. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που παρουσιάζουμε το γεγονός και όχι τόσο το ίδιο το γεγονός. Είναι λάθος να προσπαθήσετε να προστατέψετε τα παιδιά αποκρύπτωντας το γεγονός. Μιλήστε απλά και κατανοητά. Αυτό δείχνει ότι τα εμπιστεύεστε και τα αντιμετωπίζετε σαν ισότιμα μέλη της οικογένειας, γεγονός που τους παρέχει ασφάλεια. Τα παιδιά βιώνουν την οικονομική και κοινωνική κρίση σε μια τρυφερή ηλικία, στην ηλικία όπου διαμορφώνεται η κοσμοθεωρία τους η αντίληψη τους για τη ζωή, είναι σημαντικό επομένως να φροντίσουμε να έχουν υγειής τρόπους να την ερμηνεύσουν και να ανταποκριθούν σε αυτήν.

Φόβος και άγχος, είναι από τις πρώτες εμφανείς συνέπειες της κρίσης στα παιδιά. Όσο μικρότερα είναι τα παιδιά τόσα ευάλωτα είναι στη διαχείριση τραυματικών καταστάσεων. Τα μικρά παιδιά συχνά πιστεύουν κυριολεκτικά αυτά που ακούν. Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι γονείς οφείλουν να εξηγήσουν πρώτα στα παιδιά τι σημαίνει οικονομική κρίση γενικά και κατόπιν μέσα στην οικογένεια, μιλώντας για το ποιά είναι τα αίτια της αλλαγής του οικονομικού εισοδήματος, βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν, για παράδειγμα γιατί μειώθηκε το εβδομαδιαίο τους χαρτζιλίκι και ότι αυτή η μείωση προήλθε από μειώσεις που έχουν γίνει πρώτα σε εσάς.

Ο διάλογος θα μπορέσει να βοηθήσει τον γονέα να απαλύνει το άγχος των παιδιών μπροστά στην οικογενειακή οικονομική στενότητα, διαβεβαιώνοντας τους ότι θα μπορούν να στηρίζονται σε εσάς, ότι θα κάνετε το καλύτερο δυνατό για να είναι οικονομικά ασφαλής και όσο και αν αλλάξει η καθημερινότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να μπορέσετε να τους προσφέρετε ένα καλό επίπεδο ζωής όσο εκείνο των συνομηλίκων τους.

Γράφει για το LarissaKid η:

Ψυχολόγος Καλτσά Φωτεινή
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Πάντοβα Ιταλίας Τμήμα Ψυχολογίας
Εκπαιδεύτρια στα ΚΔΒΜ Δήμου Λάρισας
facebook.com/fay.kaltsa
Τηλ.Επικοινωνίας: 6973074707


0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top