Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά τις ξένες γλώσσες

Από Larissa Kid   Την     Ψυχολογία 0 σχόλια


Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί τους γονείς είναι σε ποια ηλικία θα ήταν καλό να ξεκινήσει το παιδί τους την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας.

Η κατάλληλη ηλικία για να έρθει ένα παιδί σε πρώτη επαφή με μία ξένη γλώσσα είναι η προσχολική - νηπιακή ηλικία. Τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους διαθέτουν μια φυσική ευφυΐα για τη γλώσσα και παράλληλα διαθέτουν μια έμφυτη ικανότητα να παράγουν γλωσσικούς συνδυασμούς μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό.

Η ακουστική αντίληψη ενός παιδιού είναι πολύ καλή από τα 3-6 χρόνια, το παιδί χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του σε αυτή την ηλικία, είναι εύκολο να μάθει την ξένη γλώσσα πολύ γρήγορα μέσα από το τραγούδι, το παιχνίδι όπως άλλωστε μαθαίνει και την μητρική.

Τα παιδιά δείχνουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό να συμμετέχουν σε προφορικές δραστηριότητες, δεν φοβούνται ότι θα πουν ή θα κάνουν κάτι λάθος, τους αρέσει να πειραματίζονται με νέες γνώσεις, ειδικά όταν αυτές τους μεταφέρονται με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από το παιχνίδι, τα παραμύθια, την ζωγραφιά και το τραγούδι.

Η ουσιαστική εκμάθηση της ξένης γλώσσας ξεκινά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, διότι η διδασκαλία επικεντρώνεται στην κατανόηση του προφορικού λόγου και στην προφορική έκφραση. Η εκμάθηση της αγγλικής παράλληλα με την διδασκαλία της μητρικής ενθαρρύνει τη σύγκριση ανάμεσα στη μητρική και την ξένη γλώσσα, το παιδί συγκρίνει λέξεις, ήχους, προφορά αντιλαμβάνεται επομένως τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις γλώσσες, σύγκριση των γλωσσών σημαίνει ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του παιδιού, ένα από τα βασικά ζητούμενα της εκπαίδευσης.

Το πολύγλωσσο άτομο αναπτύσσει υψηλότερο επίπεδο κατανόησης της μητρικής του γλώσσας, ενώ παράλληλα εξελίσσει τις γλωσσικές του δεξιότητες και βελτιώνεται ως προσωπικότητα.

Γράφει για το LarissaKid η:

Ψυχολόγος Καλτσά Φωτεινή
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Πάντοβα Ιταλίας Τμήμα Ψυχολογίας
Εκπαιδεύτρια στα ΚΔΒΜ Δήμου Λάρισας
facebook.com/fay.kaltsa
Τηλ.Επικοινωνίας: 6973074707


0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top