Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Θέλετε να μάθετε τι εκφράζει το παιδί σας μέσα από τις ζωγραφιές του;

Από Larissa Kid   Την     Δραστηριότητες 0 σχόλια

Δείτε μία υπέροχη ιδέα. Το Εργαστήρι παιδικής τέχνης δημιούργησε μία σύμπραξη Τέχνης και Ψυχολογίας.

Η κα Μαρία Ντάβα Παιδαγωγός και εικαστικός και ο κος Δημοσθένης Παναγιώτου Ψυχολόγος κι επιστημονικός διευθυντής του ThePsyLab στην Λάρισα, ειδικευμένος στη διάγνωση του παιδικού σχεδίου, συνεργάζονται και δημιουργούν παιδικά τμήματα.

Στα τμήματα αυτά, παιδιά της ίδιας ηλικίας συναντιούνται και ζωγραφίζουν.

Η κα Μαρία Ντάβα καθοδηγεί και μαθαίνει στα παιδιά τη σωστή χρήση των υλικών της ζωγραφικής και ο κος Δημοσθένης Παναγιώτου, παρακολουθεί τη διαδικασία της δημιουργίας των ιχνογραφημάτων των παιδιών και συζητά μαζί τους για τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες της κάθε ζωγραφιάς.

Ο κύριος Παναγιώτου αφού συλλέξει μέσα από την όλη διαδικασία τα απαραίτητα στοιχεία που του χρειάζονται, θα ετοιμάσει μια αναλυτική εικόνα για όσα «λένε» τα παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές τους.

Στόχος αυτής της σύμπραξης Τέχνης και Ψυχολογίας είναι να βοηθήσει τους γονείς που ενδιαφέρονται, να δουν μέσα στην ψυχή των παιδιών τους και να ανακαλύψουν τα βαθύτερα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους.

Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα και την ωριμότητα να εκφράσουν λεκτικά όπως οι ενήλικες, αυτό που νιώθουν, αυτό που επιθυμούν, η αυτό που τα ενοχλεί.

Τα παιδιά εκφράζονται με συμπεριφορές και μέσα από την τέχνη.
Κάποιες φορές οι γονείς δεν μπορούν να εξηγήσουν τις συμπεριφορές του παιδιού τους, ούτε και μπορούν να καταλάβουν τι θέλει να εκφράσει μέσα από τις ζωγραφιές του, εφ όσων δεν έχουν τις γνώσεις.
Τα τμήματα τέχνης και ψυχολογίας, επιδιώκουν μέσα από την ζωγραφική, να φέρουν τους γονείς σε μια καλύτερη και βαθύτερη επικοινωνία με τα παιδιά τους.
Το σημαντικότερο άλλωστε στη ζωή είναι η δημιουργία ενός άρτιου και συναισθηματικά ισορροπημένου ανθρώπου!

Η δομή των τμημάτων


Τα τμήματα τέχνης και ψυχολογίας, ολοκληρώνονται σε δύο διαφορετικές δημιουργικές συναντήσεις της μιας ώρας.
Σε κάθε ομάδα μπορούν να συνυπάρξουν μέχρι 6 παιδιά της ίδιας ηλικίας. Στην κάθε μια από τις δύο συναντήσεις δίνεται και ένα διαφορετικό θέμα.


Στην πρώτη συνάντηση το θέμα είναι ελεύθερο και δουλεύεται με πινέλα.
Η κυρία Ντάβα δίνει τα υλικά στα παιδιά, τους μαθαίνει πως να δημιουργήσουν τα χρώματα της αρεσκίας τους και πως να χρησιμοποιήσουν σωστά, πινέλα διαφορετικών ποιοτήτων, για να έχουν το αποτέλεσμα που θα τα ικανοποιήσει.

Στην δεύτερη συνάντηση το θέμα είναι καθορισμένο και το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί είναι οι μαρκαδόροι.
Δίνονται στα παιδιά τρία διαφορετικά χαρτιά και τους ζητάμε να ζωγραφίσουν έναν άνθρωπο, ένα σπίτι και ένα δέντρο όπως τα αντιλαμβάνεται το καθένα.

Και στις δύο συναντήσεις τα παιδιά αφήνονται ελεύθερα να δημιουργήσουν ότι αισθάνονται, ώστε τα χρήσιμα στοιχεία των έργων τους να είναι αυθεντικά. Η παρέμβαση των δύο συνεργατών είναι μόνο ενθαρρυντική και υποστηρικτική.

Στη συνέχεια ο κύριος Παναγιώτου έχοντας παρακολουθήσει τη διαδικασία της δημιουργίας των παιδιών, συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία που θα του επιτρέψουν να ετοιμάσει μια αναλυτική εικόνα για όσα «λένε» τα παιδιά με τα σχέδιά τους. Η εικόνα αυτή επιμελείται με ιδιαίτερο τρόπο και δίνεται εγγράφως στους γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών, σε μια ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ των δύο συνεργατών και των γονιών που διαρκεί 15 λεπτά.

Για τα τμήματα Τέχνης και Ψυχολογίας, δηλώστε συμμετοχή στο Εργαστήρι παιδικής τέχνης στην οδό Κενταύρων 34 (πλατεία εβραίων μαρτύρων) και στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410531145 και 6973033734.

0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top