Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Από Larissa Kid   Την     Προτάσεις 0 σχόλια

20 Νοεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. H χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101.
[Πηγή: sansimera.gr]

Η Unicef, το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Συνήγορος του Παιδιού και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι οι φορείς στους οποίους μπορούν να απευθύνονται παιδιά και γονείς, προκειμένου να ενημερώνονται και να ζητούν βοήθεια σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία των παιδιών.

Στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Παιδιού (www.0-18.gr) μπορείς να διαβάσεις ολόκληρη τη Σύμβαση εδώ και σε αρχείο word εδώ. Τη Σύμβαση με απλά λόγια μπορείς να διαβάσεις εδώ ή στο φυλλάδιό "Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια". Επίσης εδώ υπάρχουν αφίσες για την "Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού".


H σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα (τα καταπατημένα δικαιώματα των παιδιών)
Η τελευταία έκθεση της Unicef (Μάρτιος-Οκτώβριος 2014) καταγράφει την σκληρή πραγματικότητα των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα σήμερα:

  • Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα στερούνται των παραπάνω δικαιωμάτων, καθώς από το 2008 μέχρι σήμερα η Ελλάδα παρουσιάζει σχεδόν διπλάσια αύξηση στο ποσοστό παιδική φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα:
  • Το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχει τριπλασιαστεί. Το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας αποτελείται από παιδιά κάτω των 18 ετών.
  • Σημαντικό ποσοστό μη προνομιούχων παιδιών δεν έχουν καν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  • Το ποσοστό των παιδιών και νέων, από 15 έως 24 ετών, που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ή την εργασία έχει διπλασιαστεί, αγγίζοντας το 20%.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως στη σωματική κακοποίηση και το σχολικό bullying, στις ηλικίες 11-15 ετών.

«Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει.»
[Πάουλο Κοέλο, 1947, Βραζιλιάνος συγγραφέας]

[Πηγές: sansimera.gr , superdad.gr , mama365.gr]

0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top