Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

11 Οκτωβρίου - Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού

Από Larissa Kid   Την     Προτάσεις 0 σχόλια

Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου ώθησαν τον ΟΗΕ να ανακηρύξει την 11η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (International Day of Girl Child). Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, είναι επικεντρωμένη στις προσπάθειες για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, μια θεμελιώδης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού.

Ο γάμος σε παιδική ηλικία βάζει σε κίνδυνο τα κορίτσια για πρώιμη και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι μητρικοί θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι ένα σημαντικό ποσοστό της θνησιμότητας κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών σε όλο τον κόσμο, που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό από τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών.

Πρόσφατες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών (σχεδόν η μία στις τρεις) παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με τα 23 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν παντρευτεί πριν από τα 15. Παγκοσμίως, σχεδόν 400 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-49 ή πάνω από το 40% παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία. (δείτε περισσότερα...)

Σχεδόν το ένα στα τέσσερα κορίτσια στην εφηβεία βιώνει σωματική βία

Ανησυχητικά τα επίπεδα αποδοχής της βίας κατά των κοριτσιών.

Επίσης, η UNICEF δημοσιεύει ένα νέο σύνολο στοιχείων που αποκαλύπτουν την έκταση της βίας κατά των κοριτσιών στην εφηβεία και τις ανησυχητικές συμπεριφορές που διαιωνίζουν αυτή την κατάσταση.

Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν επιλεγμένα παγκόσμια στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του έτους, που περιγράφουν τις χειροπιαστές επιπτώσεις της βίας στα κορίτσια στην εφηβεία, στο μέλλον τους και σε αυτό των κοινοτήτων που ζουν και τις χώρες τους.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου...

«Με λένε Thea, είμαι 12 χρονών και παντρεύομαι»

Παγκόσμια προσοχή έχει συγκεντρώσει μια νορβηγική καμπάνια που εστιάζει στο θέμα του γάμου των παιδιών, μέσα από ένα blog, φαινομενικά γραμμένο από ένα κορίτσι που ετοιμάζεται να ντυθεί νύφη σε λίγες ημέρες.

Το blog, που έχει γραφτεί από ένα 12χρονο κορίτσι, την Thea, καταγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της για τον επικείμενο γάμο της με τον 37χρονο Geir.

Ωστόσο, το blog δημιουργήθηκε προσεκτικά από την εταιρεία Plan, μια διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση που εργάζεται για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των κοριτσιών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το θέμα του παιδικού γάμου.

«Θέλαμε να θίξουμε το θέμα στην Νορβηγία και δημιουργώντας ένα πραγματικά σοκαριστικό blog, πιστεύουμε ότι κερδίσαμε την προσοχή των ανθρώπων» δήλωσε. «Αντέδρασαν διάφοροι τύποι ανθρώπων, άτομα που συνήθως δεν έχουν κίνητρα ή δεν εμπλέκονται σε τέτοια πράγματα – η ανταπόκριση ήταν τεράστια».

Η Thea συστήνει το blog της γράφοντας: «Το όνομά μου είναι Thea, είμαι 12 χρονών και σε έναν μήνα περίπου θα παντρευτώ» προτού αρχίσει να περιγράφει τις προετοιμασίες της για το γάμο της στις 11 Οκτωβρίου, συμπτωματικά την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού από τον ΟΗΕ.

Φέτος, ο ΟΗΕ έχει δεσμευτεί να εστιάσει την ημέρα στις νύφες – παιδιά, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν να προτρέπει τις κυβερνήσεις, τις κοινότητες και τις οικογένειες να «αφήσουν τα κορίτσια να είναι κορίτσια» και να μεγαλώσουν με ασφάλεια.

Με εικόνες της Thea από την καθημερινότητά της, το blog που έχει λάβει ήδη πάνω από μισό εκατομμύριο απόψεις, αγγίζει πτυχές του μελλοντικού γάμου της που την προβληματίζουν, όπως το σεξ και τα παιδιά.

Τα στατιστικά που έχει συγκεντρώσει ο ΟΗΕ για τον γάμο παιδιών, δείχνουν ότι αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται πριν από τα 18α γενέθλιά τους θα μπορούσε να φτάσει τα 150 εκατομμύρια την επόμενη δεκαετία.

Δείτε το blog εδώ stoppbryllupet.blogg.no


Δείτε πολλά περισσότερα στο tooyoungtowed.org και στο girlrising.com

[Αρχικές πηγές: sansimera.gr , ethnos.gr , unicef.gr]

0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top