Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Ευρωπαϊκή Γιορτή των πουλιών 4 και 5 Οκτωβρίου

Από LarisaKids   Την     Προτάσεις 0 σχόλια

Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα πετάξουν προς τα χειμερινά τους καταφύγια στην Αφρική. Η BirdLife International και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλούν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιoρτής των Πουλιών «Eurobirdwatch 2014», προκειμένου να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να γνωρίσουμε στις 4 και 5 Οκτωβρίου τον συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης των πουλιών.

Άνθρωποι από 37 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία θα παρατηρήσουν φέτος τους φτερωτούς ταξιδιώτες και θα μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευσή τους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που ταξιδεύουν από τον Βορρά προς τον Νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών προκειμένου να περάσουν τον χειμώνα.


Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα με τον συντονισμό της Ορνιθολογικής, σε περισσότερες από 30 περιοχές και σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Δήμους, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και ιδιωτικούς φορείς.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για το υπέροχο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών στη Μεσόγειο και την Αφρική. Η Κλιματική Αλλαγή, η αλλαγή στις χρήσεις γης, η λαθροθηρία και η απώλεια των βιοτόπων που έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους (όπως οι περιοχές στάθμευσης για ξεκούραση και ανεφοδιασμό κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής), αποτελούν τις κύριες απειλές για τα μεταναστευτικά πουλιά.


Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών -European Birdwatch- είναι μια ετήσια εκδήλωση που συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών, Birdlife International, εταίρος της οποίας στην Ελλάδα είναι η Ορνιθολογική και περιλαμβάνει εκατοντάδες οργανωμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και παρατήρησης πουλιών, που υλοποιούνται ταυτόχρονα σε πλήθος χωρών.

Πέρσι, ο εορτασμός της Γιορτής Πουλιών υλοποιήθηκε για 20ή χρονιά και συμμετείχαν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι σε 34 χώρες, ενώ παρατηρήθηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πουλιά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!
Δείτε τις κοντινότερες εκδηλώσεις στη Λάρισα:

(Κάντε κλικ στις αφίσες για μεγέθυνση)


ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 10:00-14:00
Θέση: Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Νότιο Τμήμα Ταμιευτήρα Κάρλας

Η γιορτή θα περιλαμβάνει περιβαλλοντικό παιχνίδι και ζωγραφική για τους μικρούς μας φίλους με θέμα τον πελαργό (Ciconia ciconia) μαθαίνοντας για τις συνήθειές του και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Οι βιωματικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του «Πολιτιστικού συλλόγου Αριστοτέλης» που θα μας φιλοξενήσει από τις 10:00-12:00 στο Στεφανοβίκειο. 12:30-14:00 θα γίνει παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο της Κάρλας με την χρήση ειδικού εξοπλισμού παρατήρησης (κιάλια, τηλεσκόπιο, οδηγοί αναγνώρισης) και με την καθοδήγηση του προσωπικού του φορέα διαχείρισης. Σημείο συνάντησης το Νότιο σημείο (επαρχιακός δρόμος Καναλίων-Βελεστίνου) του υγροτόπου της Κάρλας.

Φορέας Διαχείρισης περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου
Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 24250-41403 www.fdkarlas.gr , facebook.com/groups/fdkarlas


ΠΙΕΡΙΑ: Τρίτη 7 Οκτωβρίου 9:00- 15:00
Θέση: Αγία Τριάδα, Βροντού
(Κέντρο Υποδοχής Eπισκεπτών Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου)

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τα πτηνά και την βιοοικολογία τους, ορνιθοπαρατήρηση, δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών για μικρούς και μεγάλους, κατασκευή ταΐστρας, εργαστήριο φωτογραφίας και περιβαλλοντικά παιχνίδια.

Για περισσότερες πληροφορίες:
τηλ.23520-22700 (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου) & τηλ.23520-83000 (Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου) www.olympusfd.gr


ΠΙΕΡΙΑ
Σάββατο 4 Οκτωβρίου 10:00- 14:00
Θέση:Κατερίνη (κεντρικός πεζόδρομος)

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 10:00-14:00
Θέση:Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης Πιερίας

Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα άγρια πουλιά και τη φύση της περιοχής κάνοντας παρατήρηση πουλιών, ξενάγηση στον υγρότοπο, παιδικά εργαστήρια, περιβαλλοντικά παιχνίδια, παρατήρηση εντόμων και θα γίνει απελευθέρωση ζώων από τη Δράση για την Άγρια Ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες:
τηλ. 2310-794811, 23520-22700, 23510-35055
www.axiosdelta.grwww.kpeanol.grfacebook.com/wicaxios


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:
www.ornithologiki.gr , facebook.com/pages/Elliniki-Ornithologiki-Etaireia
www.birdlife.org , www.eurobirdwatch.eu

0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top