Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

28η Οκτωβρίου: «Εθνική Επέτειος του Όχι» και «Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων»

Από Larissa Kid   Την     Προτάσεις 0 σχόλια


Την 28η Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, η Ελλάδα γιορτάζει την ημέρα όπου ο Ιωάννης Μεταξάς βροντοφώναξε το «ΌΧΙ» στην επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και την είσοδό της στον πόλεμο. Γιορτάζει τις μεγάλες νίκες του ελληνικού στρατού εις βάρος των Ιταλών, το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα».


Δείτε περισσότερα εδώ:

Η ίδια ημέρα όμως, έχει καθιερωθεί και σαν

«Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου»

(Περισσότερα εδώ: sansimera.gr, e-radio.gr και libver.gr)

Δείτε τώρα πως μπορούμε να συνδυάσουμε αυτές τις δύο γιορτές....

... Η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων γυρίστηκε από τον σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη (1908-1997) με τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται»…

Η επτάλεπτη ταινία «τύπου Μίκυ-Μάους», όπως αναφέρει στην αρχή ο δημιουργός της, σατιρίζει την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940 και ειδικά τον Μουσολίνι, ο οποίος αφηγείται τα κατορθώματά του, αλλά η πραγματικότητα συνεχώς τον διαψεύδει.

Ο Σταμάτης Πολενάκης, από τους κορυφαίους έλληνες σκιτσογράφους του 20ου αιώνα και πρωτοπόρος του κινούμενου σχεδίου στη χώρα μας, ξεκίνησε να σχεδιάζει τα σκίτσα της ταινίας το 1942 στην πατρίδα του, τη Σίφνο, όπου είχε καταφύγει κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Δούλευε κάτω από την μπότα του Ιταλού κατακτητή, με κίνδυνο να συλληφθεί.

Μετά την απελευθέρωση, με τη βοήθεια των κινηματογραφιστών Πρόδρομου Μεραβίδη και Θανάση Παπαδούκα, ολοκλήρωσε την ταινία, που έγραψε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων, που γυρίστηκε στη χώρα μας. Τη μουσική της επιμελήθηκε ο μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Πόγγης, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο μαέστρος Μηνάς Πορτοκάλης.

Η ταινία χάθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και μόλις το 1980 βρέθηκε ένα αρνητικό της και αποκαταστάθηκε. Δείτε την...

«Ο Ντούτσε αφηγείται»

[Πηγή ταινίας: enpoermionis.blogspot.gr]

0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top