Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα αφιερωμένο στη λαογραφία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης

Από Larissa Kid   Την     Δραστηριότητες 0 σχόλια

Την Πέμπτη 12 Ιουνίου, ολοκληρώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη λαογραφία στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας ‘Κωνσταντίνος Κούμας’.

Στις 6μ.μ. η κα Ανδριανή Μανδάλη εξοικειώνει εφήβους και ενήλικες με την τέχνη της καλαθοπλεκτικής. Οι πρώτες ύλες για τις δημιουργίες μικρών καλαθιών είναι οι εφημερίδες και φυσικά η φαντασία!

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα, είναι απαραίτητη όμως η έγκαιρη δήλωση ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973.

Βέβαια οι δράσεις της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας ‘Κωνσταντίνος Κούμας’ θα συνεχιστούν για όλο το καλοκαίρι. Λεπτομέρειες δείτε στο εδώ:
«Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στη Βιβλιοθήκη»


Τι ήταν το αφιέρωμα στη λαογραφία

Εκατόν ενενήντα παιδιά από οκτώ σχολεία της περιοχής έχουν συμμετάσχει ως τώρα στις πρωινές εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Βιβλιοθήκη. Το πρόγραμμα γνωριμίας με τα ήθη, έθιμα, παροιμίες, χορούς και τοπικές παραδόσεις σχεδιάστηκε και διεξάγεται από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στη Βιβλιοθήκη κα. Ευαγγελία Τσιάτσιου, κα. Παναγιώτα Πέρκα και κ. Παντελή Νταναβάρα.

Τα παιδιά διασκέδασαν, παίζοντας με τα ξυλοπόδαρα, τις σβούρες κι άλλα παραδοσιακά παιχνίδια, άκουσαν με ενθουσιασμό λαϊκά παραμύθια και δημιούργησαν κατασκευές και ζωγραφιές σχετικές με το θέμα των παραμυθιών.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει παιδιά κι ενήλικες για τα απογευματινά προγράμματα που γίνονταν κάθε Δευτέρα και Πέμπτη εστιασμένα στη λαογραφία.


Τη Δευτέρα 19 Μαΐου τα παιδιά, με τη βοήθεια της κας. Χρύσας Χατζηαβραάμ ήρθαν σε επαφή με το θέατρο σκιών και εκδήλωσαν  τον ενθουσιασμό τους κατασκευάζοντας φιγούρες του Καραγκιόζη. Στη συνέχεια έγιναν μικροί καραγκιοζοπαίχτες και με τη βοήθεια μιας λάμπας κι ενός σεντονιού έπαιξαν με τις σκιές αυτοσχεδιάζοντας τις δικές τους ιστορίες.

Τη Δευτέρα 26 Μαΐου, με τη βοήθεια της κας. Φανής Καλοκαιρινού, αρχαιολόγου και  υπεύθυνης λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου, οι μικροί επισκέπτες της Βιβλιοθήκης γνώρισαν τα παιχνίδια των παππούδων τους και με ανακυκλώσιμα υλικά κατασκεύασαν κουτσούνες, τόπια και  λαλίτσες.

Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου η κα Ευδοκία Ποιμενίδου – Χατζηδημητρίου, νηπιαγωγός και συγγραφέας λαϊκών παραμυθιών, με την αφήγηση παραμυθιού της, έφερε σε επαφή τα παιδιά με τον κόσμο της λαϊκής παράδοσης και σοφίας. Στη συνέχεια γνώρισαν την τεχνική του αργαλειού κατασκευάζοντας το δικό τους υφαντό.

Ενήλικες και έφηβοι, αντίστοιχα, συμμετείχαν σε μία σειρά προγραμμάτων που συνδυάζουν και εντάσσουν τη λαογραφία στο παρόν.

Την Πέμπτη  22 Μαΐου η αποσπασμένη εκπαιδευτικός στη Βιβλιοθήκη κα Ανδριανή Μανδάλη έδειξε σε ενήλικες πώς η τέχνη της ψαθοπλεκτικής μπορεί να συνδυαστεί με τα ανακυκλώσιμα υλικά. Τη θέση του καλαμιού πήραν χαρτιά από περιοδικά κι εφημερίδες και η δημιουργικότητα, μαζί με την εφευρετικότητα έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Την Πέμπτη 29 Μαΐου η γνωστή παραμυθού κα. Λένα Χαϊδούτη μάγεψε μικρούς και μεγάλους και τους ταξίδεψε σε άλλες εποχές και τόπους αλαργινούς. Η ξεχωριστή αφήγησή της καθήλωσε τους ακροατές οι οποίοι δεν ήθελαν να αφήσουν το φανταστικό κόσμο στον οποίο τους μετέφερε, ζητώντας της κι άλλο παραμύθι!

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου η αρχαιολόγος - Δρ. λαογραφίας και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας κα. Λίνα Μουσιώνη ανέλυσε σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα δομικά και μορφολογικά στοιχεία του λαϊκού παραμυθιού και τους συμβολισμούς του. Μέσα από μία βιωματική δράση, οι εκπαιδευτικοί πρωταγωνίστησαν και έγραψαν τη δική τους ιστορία, ακολουθώντας το τριμερές μοτίβο των λαϊκών παραμυθιών, ώστε να το εντάξουν και να το εφαρμόσουν στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top