Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Ποιήματα για το Φθινόπωρο!

Από LarisaKids   Την     Ποιήματα 0 σχόλια


Φθινόπωρο φτάνει,
τα φύλλα όλο πέφτουν.
Θα πάνε ταξίδι
πολύ μακρινό.

Το ένα στη στέγη,
το άλλο στον κήπο,
το τρίτο σε κάποιο
μικρούλι σχολειό.
(Φιλίσα Χατζηχάννα)


ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΕΡΑ
Τρέλες που κάνει σήμερα τ΄αγέρι! Δέντρα, λουθλούδια, γίνανε άνω-κάτω. Μου βούτηξε το κέντημα από το χέρι και σκέπασε τον κοιμισμένο γάτο. Τα ρούχα τ΄απλωμένα κούνια μπέλα... φτερούγισε το σάλι της γιαγιάς. Και να η μεταξωτή μου ροζ κορδέλα, φιογκάκι στην κορφή της λεμονιάς. Τί κέφια που έχει σήμερα τ΄αγέρι! Ποτήρια σπάει, στα πιάτα μας βουτά κι η εφημερίδα απ΄του παππού το χέρι τρελό πουλί, στα σύννεφα πετά. Ντίνα Χατζηνικολάου

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Έρχεται φθινόπωρο, φώναξε τ’ αγέρι. Χελιδόνια, φύγετε στου νοτιά τα μέρη. Έρχεται φθινόπωρο, λέει το συννεφάκι. Πρωτοβρόχια φτάνουνε, ξέψυχο δεντράκι. Έρχεται φθινόπωρο, είπε το σχολείο. Τα λουλούδια κλείστηκαν μέσα στο βιβλίο. (Βασίλης Χαρωνίτης)

Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ
Μέσα στ’ αμπέλια χαρές και γέλια έφτασε πάλι ο Τρυγητής και στα ζεμπίλια σωρούς σταφύλια βάζει ο κεφάτος δουλευτής. Με τα βιβλία μες τα σχολεία βουερό μελίσσι τα παιδιά και στ’ ακρογιάλι ήσυχη πάλι κι έρημη απόμεινε η αμμουδιά. Στα χλωμά φύλλα μια ανατριχίλα. Οι πρώτες άδειασαν φωλιές κι οι πρώτες στάλες διώχνουνε γι’ ‘άλλες τα χελιδόνια ακρογιαλιές.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Ο Σεπτέμβρης πρώτα κρύα τρέχει ανοίγει τα σχολεία. Ο Οκτώβρης συγυρίζει ναφθαλίνη σου μυρίζει. Κι ο Νοέμβρης με βροχή σκάβει, σπέρνει όλη τη γη. Του φθινοπώρου τα παιδιά και τα τρία πολύ δουλειά. (Ρένα Καρθαίου)

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Φύγανε τα χελιδόνια, άδειες οι φωλιές, δε λαλούνε πια τ' αηδόνια στις τριανταφυλλιές. Στο καλό! Να ξαναρθείτε πρόσχαρα πουλιά κι άγγιχτη θα ξαναβρείτε την παλιά φωλιά!

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Φύσηξε το πρώτο αγέρι μύρισε φθινόπωρο στην πόλη. Τα δέντρα χάνουν τα χρώματα τα ζωηρά και κάνουν χώρο για τα κίτρινα, τα κόκκινα και τα πορτοκαλιά. Ο ήλιος κρύφτηκε στα σύννεφα από πίσω κι ο ουρανός με μιας έγινε πιο σκοτεινός. Οι πρώτες στάλες δεν θ' αργήσουν και θα χαρεί πολύ ο γεωργός. Και να και τα σχολεία αλλάζουν όψη γέμισαν πρόσωπα οι αυλές όλα τα παιδιά επιστρέψανε και ακούγονται παντού χαρούμενες φωνές.

ΤΟ  ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Το Φθινόπωρο μ΄αρέσει, το αγαπώ πάρα πολύ, γιατί σμίγει τα παιδάκια, στου σχολείου την αυλή. Το Φθινόπωρο μ΄αρέσει, το αγαπώ πάρα πολύ, γιατί πέφτει η βροχούλα και ποτίζει όλη τη γη. Το Φθινόπωρο μ΄αρέσει, το αγαπώ πάρα πολύ, φίλοι μου αλήθεια λέω, είναι ωραία εποχή. (Σάσα Καραγιαννίδου)

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
- Ε, φθινόπωρο, τι φέρνεις; - Σάκα κι όμορφο βιβλίο, τη βροχή, τους καστανάδες και το πρώτο πρώτο κρύο! (Γιώργης Κρόκος)

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Τώρα που τα φύλλα πέφτουν κίτρινο χαλί της γης κι είναι κρύο τ' αεράκι της ροδάλευκης αυγής Τώρα που τα φύλλα πέφτουν και φθινόπωρο αρχινά νιώθω τη μικρή καρδιά μου κάτι να λαχταρά Αχ! Θα αρχίσουνε και πάλι του φθινοπώρου οι χαρές τα καινούργια μου βιβλία οι παλιές μου συντροφιές Τι παιχνίδια, τι τρεχάλες στου σχολειού μας την αυλή όμορφα που θα περνάμε όλα τα παιδιά μαζί. (Σ. Ροδη)

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Φεύγουν τα χελιδόνια Κρύωσε ο καιρός Πέφτουν τα φύλλα απ' τα κλώνια στο χαντάκι μαζευτήκαν κίτρινος σωρός Τέλειωσε τον τρύγο τώρα πια ο αμπελουργός κι ήρθε η ευλογημένη ώρα που θα σπείρει στο χωράφι στάρι ο γεωργός. Ο καλός Θεός που βλέπει την καλή σπορά και βροχούλες όσες πρέπει θα του στείλει, να βγουν τόσα, στάχυα καρπερά. Το φθινόπωρο θα πάει θα ρθει η χειμωνιά θα ρθουν κρύα πάγοι Κι όλοι μας θα μαζευτούμε στη ζεστή γωνιά. (Στέλιος Σπεραντσας)

[Πηγές: toupotepotexwra.blogspot.gr, taniamanesi-kourou.blogspot.gr]

0 σχόλια:

Διαφήμιση

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείνετε ενημερωμένοι μαζί μας...

Ακολουθήστε το LarissaKid
LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid LarissaKid
Γραφτείτε στο newsletter...
© 2014 LarissaKid. WP Mythemeshop
Powered by Blogger.
back to top